Zadelcheck

De jaarlijkse zadelcheck

De jaarlijkse zadelcheck is ervoor bedoelt om u eens per een jaar controle te geven over uw zadel en de ligging ervan. Verschillende factoren kunnen er namelijk voor zorgen dat er iets veranderd in de ligging van uw zadel. Om fysieke klachten, drukkingen en pijnlijke spieren te voorkomen bij u paard adviseert De Zadelkamer haar klanten de jaarlijkse zadelcheck. Voor een stabiele prestatie van u en uw paard is het van belang dat de ligging van uw zadel steeds perfect is. Bij regelmatige aanpassingen en controles kunnen eventuele problemen vroegtijdig opgespoord en opgelost worden. De kleine aanpassingen worden moeiteloos door uw paard geaccepteerd en u kunt weer verder met trainen!

Het is uiterst belangrijk dat een zadel perfect ligt aangesloten op de rug van uw paard. Dit heeft te maken met de pasvorm van de boom en kan bij de meeste zadels geperfectioneerd worden door de wollen vulling die er in zit. Met een goed aangesloten zadel wordt het gewicht van de ruiter over een zo groot mogelijk oppervlakte verdeeld. Dit is wenselijk omdat de spieren dan zo gelijkmatig mogelijk belast worden.

Zuiver schapenwol is en blijft het beste als vulling voor uw zadel. Wel is het mogelijk een lining aan te brengen van wat de levensduur van de vulling verlengt. Vraag naar de mogelijkheden!

Een wollen vulling dient afhankelijk van het gebruik gemiddeld 1 keer per 2 à 3 jaar vervangen te worden. Dit is nodig omdat door alle invloeden van buitenaf (denk daarbij aan vocht en zweet) het schapenwol na verloop van tijd zijn veerkracht verliest.

Let op;Bij jonge paarden die in de groei zijn adviseert De Zadelkamer meerdere controles per jaar.

Klachten bij een slecht passend zadel kunnen we onderverdelen in 3 soorten namelijk:

Rijtechnische problemen, denk daarbij aan;

Gedragsproblemen, denk daarbij aan;

Als laatste fysieke problemen;

Herkent u bovenstaande problemen? Of heeft u twijfels over de ligging en/of vulling van uw zadel, aarzel dan niet om contact op te nemen!